3 grunde til at have en rotunde!

         At have et ridecenter, en hestepension eller "bare hestene hjemme", så kræver det ofte nogle forskellige faciliteter på ejendommen. Selvfølgelig alt efter rytter/heste niveau og ambitioner. Større hesteejendomme, med flere ryttere og heste giver indimellem spidsbelastninger, hvilket kan være træls for dem med unge eller friske heste. Derfor har vi samlet nogle gode grunde til, hvorfor en rotunde kan være en god løsning til dig...

         1. Longering forstyrre de andre ryttere og heste

         Står du et sted med din hest, hvor i er flere ryttere, kan det nogle gange være et problem med longering. Der kan være flere grunde til longering af hesten, måske den er ung, syg, har brug for anderledes træning eller bare er til den friske side. Lige meget hvad. Så er longering ofte til gene for de andre ryttere på ridebanen. Her bliver ca. en hel cirkelvolte optaget af longering og samtidig kan den longerede hest måske "smitte de andre heste", hvis den er lidt kåd og bukker. Måske de heste, der er under rytter, bliver forstyret af longepisken, der indimellem kan give et lille smæld, når den longerede hest bliver guidet rundt. De fleste ryttere kan nok nikke genkendende til problematikken med longering og ridning, på samme ridebane...

         2. Perfekt for den unge hest

         Er din hest grøn, og skal til at lære livet at kende, så er en rotunde det perfekte redskab. Her er der ingen forstyrrelser fra andre heste, eller for meget plads "at stikke af på". En rotunde støtter de unge heste i deres træning og styrker herigennem deres balance, da de kan søge støtte fra væggen eller hegnet. På den måde kan de så bedre lære i deres eget tempo og styrke deres balance og ramme.

         Er hesten uerfaren i longering, vil der også opstå færre ryk i hestens hoved i stedet for på en firkantet ridebane, da hesten kan få støtte af væggen eller hegnet. Longerer du på en ridebane vil den uerfarne hest ofte løbe firkantet rundt, da den vil følge barrieren og derigennem hjørnerne. Med den runde bane, kan du derfor opleve et langt bedre flow i hestens bevægelser. 

         3. Longering på ridebanen ødelægger din bund

         Du har måske hørt det før. Men longering på ridebanen er sjældent helt populært, for udover forstyrrelser hos de andre ryttere, så laver longering også spor, der ikke er så fede at ride i. Nå du longerer din hest, går du ofte i den samme lille cirkel midt på volten. Til at starte med får du nok sand i skoene (hvis du ikke har støvler på), fordi toplaget er lidt løst. Og når du er færdig, med at longerer, er din lille cirkel trampet godt til. En hest der render på buet spor, slynger ofte mere af bundmaterialet rundt, end når den går på lige spor. Derfor slider longering på en ridebane ret meget på toplaget. Longerer du meget på din ridebane, kan det derfor være en fordel at få den afrettet ofte. 


         Rotunde tips:

         • Hav gerne et kantbræt langs din rotunde. Hestene slynger meget toplag ud af banen, hvis ikke der er en form for kant.

         • Husk af planere din rotunde ligesom din ridebane - dog kun nødvendigt på sporet langs hegnet.

         • Har du ikke plads eller mulighed for at anlægge den helt perfekte rotunde, kan tentorpæle og lidt hegnstråd på et stykke af folden, sagtens være en løsning, hvis du vil teste, om en rotunde er for dig.