5 tips til vanding af ridebane

5 tips til vanding af ridebane


Normalt kan sommeren i Danmark være fuld af triste regnvejrsdage, men i år er det ikke tilfældet. Det er derfor ekstra vigtigt, at vi holder øje med vores ridebaner, så de hele tiden er i tip top stand.  For at komme den tørre sommer til livs, er det altid en fordel at have styr på, hvordan ridebanen egentlig skal vandes. Det er ikke altid lige så simpelt som man skulle tro – men hvorfor ikke gøre det så nemt som muligt? Vi kommer her med fem tips til, hvordan din ridebane vandes bedst.  

 

1. Sørg for at vælge et vandingsanlæg, der vander jævnt  Det er vigtigt at benytte sig af et vandingsanlæg, der vander jævnt, så hele banen får lige meget vand under hver vanding. På den måde undgår du tørre pletter og du undgår trælse pytter på banen. Der findes overordnet set to metoder for vanding: 

Vanding nede fra: For at opnå det mest jævne resultat, kan du med fordel benytte dig af et ebbe/flod system, næste gang du anlægger ridebane. Med Ebbe/flod systemet er det slut med at tænke på vanding i og med bunden har konstant den rigtige fugtighed og regulerer sig selv udendørs, såvel som indendørs.   Vanding oppe fra: Hvis du vælger at vande ovenfra, kan du enten benytte et mobilt vandingsanlæg, som er en meget fleksibel løsning. Du kan benytte den på flere ridebaner, og nemt kan flyttes rundt. Alternativt kan du vælge at montere faste sprinklere i loftet af din ridehal.  

Alle ovenstående metoder giver en jævn vanding af din ridebane. 

 

2. Undgå at vande i høj blæst eller høj sol Hvis du vander i høj blæst får du ikke vandet jævnt, da vinden tager strålerne. I høj sol får du ikke glæde af alt dit vand. Hele 25% af dit vand fordamper inden det når at få ordentlig effekt. Derfor er det altid bedst at vande tidligt om morgenen eller sent om aftenen.  

3. Sørg for god rytme – så forbliver din bane ens Gør det til en vane altid at vande din bane på samme tidspunkt, hvis du vander ovenfra. På den måde forbliver din bane så ens som muligt, og du får en følelse af, hvornår på dagen din bane er god, og hvornår den trænger til vand.  

4. Mere er ikke altid bedstPå en veldrænet bane er det stort set umuligt at vande for meget. Men hvis din bane ikke er drænet godt nok, skal du være opmærksom på ikke at give den for meget vand. Hvis din bane bliver blød eller decideret ”sjappet”, og der står vand på banen, bør du holde lidt igen. 

5. Hvis du vander korrekt går der længere tid imellem banen skal rettes afEn af fordelene ved at vande din bane korrekt, er at der går længere imellem din bane skal rettes af. En god tommelfingerregel er, at få rettet din bane af engang hvert 40. hesteår. Det vil sige, at hvis der går 40 heste, skal den rettes af en gang om året, og hvis der går 80, skal den rettes af en gang hvert halve år.