6 tips til pleje af din ridebane

Din ridebane er en stor investering, der gerne skulle holde i mange år. Uanset hvilken ridebane og hvilken ridebund du har, skal den vedligeholdes og plejes bedst muligt. Til hverdag, er det vigtigt at sørge for, at din ridebane bliver planeret og vandet jævnligt. Dette er den primære pleje din ridebane skal have. For at kunne planere og vande din bane bedst muligt, har vi her nogle tips til dig, så du kan få glæde af din ridebane mange år endnu...

1. Hold din bane jævnt vandet  

Sørg for at vælge et vandingsanlæg, der vander jævnt. Det er vigtigt at din vandingsløsning vander jævnt, for så får din ridebane lige meget vand over det hele. På den måde undgår du tørre pletter og overvandede områder. Der findes et hav af løsninger til vanding af din ridebane. Alt fra faste løsninger såsom Ebbe/Flod ridebane, dyser i loftet af ridehallen eller sprinklere langs barrieren eller ridehegnet. Hver løsning har sine fordele og ulemper. Den løsning der er mest økonomisk er ofte en mobil vandingsmaskine. Det vigtigste er dog, at du finder den løsning der passer bedst til dig og dit behov. 

Læs mere om vanding her

2. Planér din bund jævnligt  

Pleje af din ridebane består af jævnlig afrettelse med en ridebaneplaner. Afrettelsen er afhængig af antal heste og anvendelse. Du skal planere din ridebund efter behov. En tommelfingerregel er, at hvis der er 10 ekvipager der bruger ridebanen dagligt, skal den også planeres dagligt. Har du blot et par heste på din ridebane om dagen, kan du sagtens springe et par dage over.

3. Planér i volter på størrelse med banens bredde

… medmindre det selvfølgelig er meget store baner. Den ene gang begynder du fra den ene ende og kører mod uret, og næste gang fra den anden ende med uret. Det er vigtigt, at du husker at veksle mellem hvilken retning du starter med at plane din ridebane. Ellers vil du med tiden blot flytte toplaget ned i den ene ende af ridebanen. Du skal passe på med at løfte op og bakke ud i hjørnerne, for så at sætte baneplaneren ned – for i det øjeblik du sætter din baneplaner ned, trækker du bunden ud af hjørnet. Efter du har kørt i volter, kan du med fordel køre den helt store volte rundt langs hele barrieren eller hegnet.

4. Traktor frem for ATV  

Når du skal planere din bane, vil en traktor altid være at foretrække. Det er sjovt at køre ATV, så det er nemt at komme til, at køre for hurtigt. Hvis du kører for hurtigt med din baneplaner, får du ikke planeret banen ordentligt, men gør faktisk mere skade end gavn. Den optimale fart for at plane en bane er 6-7 km/t. I denne hastighed når din bund at blive planeret uden at du får lavet ujævnheder. 

5. Din baneplaner skal passe til din bund  

For at kunne planerer din ridebane bedst muligt, skal du have en planer der passer til opgaven. En baneplaner er uundværlig, for at undgå huller, nedtrådte hovslag og forhøjninger i din ridebane. Valget af din baneplaner afhænger først og fremmest af maskinen, du vil trække din baneplaner med.  Baneplanere kan fås i flere forskellige bredder og med forskellige tilkoblinger, der passer til stort set alle køretøjer , herunder traktor, ATV og minilæsser. 

Alt efter hvilken bund du har, er det vigtigt at du har en baneplaner, der passer dertil. Der er nemlig forskel på, om hvorvidt du har flisbund eller om det er en fiberbund. Har du flisbund, er det vigtigt du har nogle ordentlige harvetænder og en planérplanke. Som udgangspunkt skal du aldrig harve dine baner for dybt - det er bedre hvis du indstiller tænderne lidt for højt end for lavt. Hvis du har fiberbund, er det godt at have en tung baneplaner med en valse på, i gitter eller gummi, som kan trykke bunden fast.

Vælg så vidt muligt en baneplaner med efterløb. At have en baneplaner med efterløb betyder at baneplaneren følger med rundt i buer, i stedet for at den hænger stift efter traktoren eller ATV’eren. Når der er efterløb på, er det nemmere at få den med rundt og plane alle steder på banen. På den måde undgår du at bunden over tid vil blive ujævn. 

Læs mere om vores baneplanerer her

6. Hold banen ren

En bund bliver med tiden dårlig, hvis der bliver blandet organisk materiale i toplaget. Derfor er det en fordel at tage klatter, samt fjerne blade, grene og ukrudt, og bunden fortsat kan have sin fjedring. Faktisk er det også det organiske materiale, der ofte får bunden til at støve om sommeren eller i tørre perioder. Sandkornene er ofte tunge nok til at blive liggende, så det er det organiske materiale, der bliver hvirvlet op. Dette er blandt andet årsagen til, at vi foretrækker fiberbunde frem for ridebaner med flis.