Gør din ridebane forårsklar!

Juhuu, dagene er blevet lysere, der er grønne træknopper på vej. Solen er begyndt at titte mere frem, og du får måske lyst til at ride udenfor. Udendørssæsonen er for nogle ryttere en helårssæson, og for andre ryttere noget, der starter fra omkring april, hvor forårsvejret som regel er blevet mere stabilt. Den glædelige oplevelse, ved at ride udenfor på udendørs-ridebanen, kan dog midlertidigt hurtigt blive ødelagt, af et syn på det algegrønne ridebanehegn... Suk!

Mange rideklubber afholder gerne arbejdsdage, i løbet af påsken, så udendørsarealer igen kan stå skarpt. Særligt efter den våde efterårs- og vintersæson er der nok at gå i gang med, for at få banen klar.

Mangler du lige det sidste for at bliver klar til udendørssæsonen, så læs med her, når vi kommer med et par tips til, at få din ridebane til at skinne!

Odoo billede og tekstblok

1. Få styr på ukrudtet

Oplever du også ukrudt, der langsomt finder vej ind på ridebanen, eller grønlige pletter i midten af volten, eller der hvor du sjældent får reddet? Ligesom på terrasen, i indkørslen eller andre steder, er ukrudt noget, der ikke altid er nemt at have med at gøre. Jævnligt vedligehold af dit toplag, er med til at mindske mængden af ukrudt. Planér din bane jævnligt. Fjern ukrudtet, for miljøet er det at foretrække, at dette gøres med håndkraft eller mekanisk. Alternativ kan du sprøjte mod dit ukrudt. 

2. Fjern alger

Har dit hegn fået en grønligt skær, er det alger, som har haft gode vækstbetingelser. Patina, kan på mange elementer være flot, men når patina sker i form af alger, er det at ikke at foretrække. Særligt efter den lange vintersæson med fugtigt vejr og mindre sollys, har algerne haft gode leveforhold. Derfor er det også foråret, der er den bedste tid på året til algebehandling. For med foråret går vi mod varmere, lysere og mere tørre dage. Det betyder, at din algebehandling vil holde længere, og ikke bliver udsat for fugt i samme grad, før til efteråret. Du kan lave algebehandling på dit hegn, når temperaturen er over 8-10 grader og nattefrosten er væk.

3. Mal hegnet

Er dit ridebane hegn malet, og trænger til en opdatering, kan du med fordel allerede nu begynde at tænke på dit malerprojekt. Når du skal give dit hegn træbeskyttelse, fungerer det bedst i moderat luftfugtighed og en temperatur mellem 10-25 grader. Det er oftest i perioden slut april til september, at det er godt at male hegn. Vær opmærksom på, at træets fugtindhold maksimalt må være 15%. Hvilken type af maling eller træbeskyttelse, kan din lokale tømmerhandel helt sikkert hjælpe dig med!

4. Pynt om banen

Det kan godt være, at det lyder lidt ligemeget. Men det er det altså ikke! Blomsterkrukker til bogstaverne, lidt ekstra hyggestemning uden for hegnet, en bænk eller lignende, er alt sammen med til at skabe en god stemning. 

Har du en bangebuks, af en hest, kan du også se brugen af blomster/pynt, om banen, som miljøtræning. Så får du trænet din hest i farlige ting, og så kan stævnebanerne bare komme an!