Overvejelser inden anlægning af ridebane

At anlægge din drømme ridebane, kan være en stor investering for dig. Men med god planlægning, kan det blive en vigtig del af din ejendomsværdi og hverdag. For at din kommende ridebane kan udleve dine drømme, er der nogle ting, du skal overveje. Hvilke discipliner rider du, hvilken størrelse ridebane, placering, dræning og ridelag. 

Hos Skibby HC har vi store erfaringer med, at anlægge vores kunders drømme ridebaner. Derfor vejleder vi dig gerne i anlægning af din kommende ridebane.


1. Hvilken ridedisciplin

Inden du går for godt i gang med din ridebane, er det en god idé at kortlægge hvilken type ridning du dyrker. Ikke alle ridebaner er perfekte til alle discipliner, toplaget og bærelaget kan have indflydelse på, hvordan ridelaget absorbere hestens vægt og bevægelse. 

2. Størrelse betyder noget

En ridebane har ofte forskellig størrelse alt efter behov. En standard dressurridebane har målene 20 x 60 meter. Ofte bliver den også anlagt i en lidt kortere version som 20 x 40 meter. Har du mange heste eller skal ridebanen bruges til springning, kan det være ridebanen skal anlægges med større mål. Skal du bruge banen meget til spring, kan det anbefales at bredden er mere end de standard 20 meter. 

3. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Hvor din ridebane anlægges kan have enorm betydning for brugen men også økonomien. For hver kubikmeter jord, der skal graves af, kan det have en stor indflydelse på den endelige ridebanepris. Det kan derfor være en fordel, at anlægge ridebanen et sted, hvor der ikke er synderligt langt ned til fast bærelag.

Derudover skal ridebanen helst også placeres praktisk ift. din daglige gang med hestene. Hvor skal vand komme fra, strøm osv. 

4. Dræning for vand

Har du boet på din ejendom et stykke tid, har du måske fået en idé om hvor arealet er naturligt drænet og hvor vand samler sig. Det kan næsten give sig selv, at det ikke er det smarteste sted, at placere en ridebane hvor vandet samler sig. Her kan det anbefales, at ridebanen placeres mere praktisk ift. hvor vand løber væk. Er dette ikke en mulighed, kan det blive en omkostelig affære med anlægning af eventuelt mere dræn. 

5. Vælg de rigtige materialer

Brugen af din kommende ridebane kan bestemme hvilke materialer du skal bruge. Udover valg af toplag kan valget af det rigtige bærelag også have en stor betydning for økonomien og brugen af ridebanen. Til opbygning af ridebaner har vi 3 modeller. Classic, Premium og Ebbe/Flod. I Classic Ridebane finder du stenmel og i Premium finder du istedet en ridebanemåtte. Enten de populære Otto Hulmåtter eller RTS Flex ridebanemåtten.

Læs mere om vores ridebaneopbygninger her 

6. Til slut toplaget...

Et toplag er ikke bare et toplag. Et godt ridebanetoplag består af nøje udvalgte produkter, der tilsammen udgør et ridebanetoplag. Går du til en grusgrav og beder om ridebanesand, kan du blive tilbudt meget forskelligt grus eller sand, som de har vurderet kan bruges til ridebaner.

For at få den ultimative drømme ridebane, er det derfor vigtigt du finder ud af hvilken effekt du ønsker dit toplag skal have. Til ridebaner anbefaler vi det specielle P10 kvartsand. Dette fås som rent sand men også iblandet med fiber, for den rette fasthed. 

Læs mere om vores toplag her