Ridebane renovering

Er din ridebane ligeså god at ride på, som da du fik den anlagt - succes! Du har gjort det godt. Din bane bliver vedligeholdt, som den har behov for. Det går godt med at vande, planerer, afrette og eventuelt tilføje mere toplag. Forsæt endelig det gode arbejde!

Er din ridebane ikke ligeså god, som da du fik den anlagt - øv! Du har gjort dit bedste. Men nogle gange er der et dræn der stopper til, eller andre faktorer, der medvirker effekten af ridebanen. Er der begyndt at samle sig vand i store vandpytter eller er banen ikke ligeså god længere? Måske den er blevet hullet eller måske bærelaget er begyndt at gå gennem toplaget? Så trænger din ridebane til en renovering. 

Der findes forskellige muligheder indenfor renovering af ridebaner. Det afhænger først og fremmest af hvilken type ridebane du har. Er det en ebbe/flod eller ridebane med fiberbund eller en klassisk ridebane opbygning med vasket sand/grus? Lige meget hvad, så kræver en ridebane pasning og pleje.

Med den rette pleje af din ridebane, kan den holde i mange år. Men nogle gange, er vedligehold bare ikke helt nok.

Forskellige problemstillinger kræver forskellige løsninger og renoveringer. Derfor har vi samlet en oversigt over de problemer vi er stødt på...Vandpytter på ridebanen

Er der begyndt at samle sig vand? Måske så meget vand, så du rider udenom dem, eller får miljøtrænet din hest? Er dette tilfældet, så er det ved at være tid til, at dine dræn får noget pleje. De fleste anlægger dræn i opbygningen af deres ridebane. 

Årsagen til vandpytterne er ofte tilstoppede dræn eller dræn der er kollapset. Er du så heldig, at dine dræn er blevet anlagt med brønd, har du mulighed for at forsøge at spule drænene. Virker spuling af dræn ikke, kræver det enten; at der bliver gravet ned til drænene, så de kan blive reetableret eller en TV-inspektion af drænrør. En anden faktor til forringet dræning er også iblandet organisk materiale. Har du ridebaneflis eller er der kommet andet organisk materiale i din ridebane, vil effekten af toplag, bærelag og drænlag på sigt forringes. Måske endda så meget, at det er med til at stoppe drænene. 

Har du ikke dræn i din ridebane, og rider du meget henover vinterperioden, vil vi anbefale at få anlagt drænrør og et godt drænlag. Med korrekt dræning af din ridebane, vil du ikke opleve vandpytter på din ridebane. 

Fiberdug i ridebanen

Det var i en årrække utrolig populært, at bruge fiberdug som adskilningslag imellem dræn- og toplag. Desværre har sådan en dug tendens til, at flytte sig og være skrøbelig. Kommer du for dybt med baneplaneren, kan du risikere at rive dugen med op. Og så er der kun én vej. Netop at skrabe hele toplaget af, og anlægge nyt bærelag.

Derudover tilstoppes dugen også med tiden. Små partikler pakker sig i dugen, hvilket gør dugen til en uigennemtrængelig membran. Det samme gælder sig også for drænrør med fiberdug omkring. Derfor anbefaler vi at man ikke benytter sig af fiberdug, på noget tidspunkt i sin ridebaneopbygning.


Sten trænger op i toplaget 

Er der begyndt at trænge sten op? Er du begyndt at kunne spotte sten i toplaget er det noget, der skal ordnes. Stenene kommer typisk fra drænlaget, hvilket vil sige, at dit bærelag ikke er godt nok længere. Måske dit bærelag er blevet slidt, eller måske din ridebane er blevet harvet lidt for dybt. Er din bane blevet harvet for dybt, kan det være du skal indstille din baneplaner. En baneplaner skal nemlig ikke harve ridebanen, blot planerer toplaget. 

Dit bærelag er en måde at adskille toplag og drænlag fra hinanden. Når bærelaget er begyndt at blive dårligt, kan der derfor trænge sten eller brokker op gennem toplaget. Det er vigtigt at få ordnet dette, da det kan være farligt for hesten. Dette kan nemlig medfører knusninger i hestens sål, eller noget endu værre... For at løse denne problematik kræver det, at få skrabet toplaget af og genetableret bærelaget. Dit bærelag er formentlig lavet af stenmel, og kræver højest sandsynligt nogle flere centimeter fordelt på hele banen. Et bærelag skal helst være mellem 10 og 12 centimenter, for den mest optimale effekt. Det er vigtigt, at bærelaget ikke bliver for tykt, da det ellers kan hæmme vandets gennemtrængning. 

Ujævnt toplag 

Oplever du, at dit toplag er uens eller måske med "huller"? Med tiden kan dit toplag godt miste effekt og føles uens. Ofte rider vi de samme steder på ridebanen, hvilket kan give nogle områder, hvor fjedringen ikke helt er den samme, eller at der er ujævnheder i ridelaget. Hvis du oplever dette kan der være flere grunde til problemet.

1. Dit toplag trænger til genopfyldning og daglig pleje.
Du kan læse vores tips til dagligt vedligehold af din ridebane lige her

2. Dit bærelag er blevet ujævnt. Med tiden kan bærelaget blive ujævnt. Måske din baneplaner er stukket for dybt, eller for meget longering (eller ensartet brug på spor) har påvirket bærelaget. Ujævnt bærelag giver ujævn effekt af toplaget. 


Dødt toplag uden affjedring

Giver dit toplag dig en "flad" fornemmelse? Så trænger dit toplag til renovering. Med tiden bliver alle materialer slidt. Selv sand kan blive slidt. Der findes forskellige sand/grus typer til ridebaner. Her har sandkornene forskellige størrelser, hårdheder og kanter. Jo rundere kornene bliver, jo mere vil sandet rulle og give en død fornemmelse, fordi det falder sammen. Det er derfor vigtigt, at finde en type sand, der holder sig bedst over tid. Til dette anbefaler vi vores P10 kvartssand, der har den ideelle størrelse og form til ridebaner. 

Er dit toplag et blandingsmateriale, altså eksempelvis en fiberbund, eller sand med flis, kræver dette også vedligehold. Med tiden bliver flokker/fibre slidt og forsvinder måske endda med vinden. Flis derimod forgår, ligesom alt organisk materiale. Når det blandede indhold i toplaget forgår, bliver effekten af fjedringen væsenligt forringet. 

Har du beplantning omkring din ridebane? Det ser så flot ud, med lidt grønt om ridebanen. Men for ridebanens skyld, er det ikke en fordel. Drysser det med blade, eller vokser der ukrudt eller andet grønt ind på ridebanen, vil det forringe affjedringen i banen. Ligesom ridebaneflis forgår, gør alt andet organiske materiale også.

Forhøjninger og volde på ridebanen

Er din ridebane ikke længere jævn? Uden den rette pleje af din ridebane, vil toplaget med tiden rykkes rundt og lave forhøjninger. Dette ses mest tydeligt langs hovslaget og i hjørnerne. Er der så store forhøjninger eller volde på din ridebane, kræver det muligvis mere end bare en afretning af toplaget. 

Hvis dit toplag er meget medtaget, kan det også have påvirket dit bærelag. Derfor kan det være en god idé, at skrabe toplaget af, for at tjekke bærelaget. 

En anden årsag til forhøjninger på ridebanen kan være dårlig afretning. Vi oplever indimellem, at komme ud til nogle kunder, der har fået afrettet deres bane med rendegraver eller andet. Hvis ikke din bane er blevet afrettet med GPS eller Laserstyret enhed, kan du risikere at din bane bliver afrettet skævt eller ujævnt.