Sådan vælger du dit næste træhegn

At vælge det rette træhegn kan være en lang proces. Ikke kun fordi du skal vælge det hegn der passer bedst til dine opgivelser, men også fordi du i processen skal vælge hvilken træsort, imprægnering og udformning dit kommende hegn skal have.

For ganske få dage siden blev vi færdige hos Stutteri Priess på Mors. Lotte og Per Skærbæk ønskede en indhegning på 3 kilometer, som skulle huse deres hingsteplage. Valget faldt på et 180 cm. hegn med tre lægter i nordisk fyrretræ, som samtidig er tjæreimprægneret. I forhold til stolper, faldt valget på runde stolper. På grund af valget om et tjæreimprægneret hegn, så kan Lotte og Per se frem til at have et hegn der kræver minimal vedligeholdelse, men som vil stå pænt i mange år frem. Alt i alt: En løsning som vil opfylde alle deres ønsker til hegnet!

Vi er altid med i beslutningerne om hvilket hegn du bør vælge, og selvom det kan virke lidt uoverskueligt at skulle vælge blandt de mange valgmuligheder, bør du se på hvad hegnet skal opfylde hos dig. 

I forhold til valg af materiale og udseende på træhegnet, skal du gøre dig overvejelser omkring valg af stolper, lægter og låger. Vi har ti forskellige typer af stolper, som du kan vælge imellem - herunder både runde og firkantede varianter. Den runde afbarkede stolpe giver et mere naturligt udseende på marken, hvorimod en maskindrejede giver et mere moderne look.

I forhold til hegnets lægter er disse tværgående. Træhegnet kan leveres i højderne: 130cm, 155cm og 185cm. Dette giver dig mulighed for at vælge lige det hegn, som passer til dine heste og omgivelser. Lægterne på træhegnet kan fås i tre forskellige typer – enten rundstokke, halve rundstokke eller flade lægter, hvilket er med til at gøre dit hegn unikt.

Et andet vigtigt parameter i valget af dit næste træhegn, er naturligvis lågen. Vores kvalitets låger til træhegnet er fremstillet med moderne arbejdsprocesser, hvilket betyder at lågerne er produceret med præcision. Lågernes rammer er altid produceret med et ekstra ben, som giver øget stabilitet og ekstra støtte. Lågen kan både fremstilles med enkelt port eller som dobbelt port.

Sidste vigtige valg, som du skal træffe i forhold til dit nye træhegn er naturligvis trævalg. De mest populære træsorter, som anvendes til indhegning er fyrretræ, gran, lærk, egetræ og tropiske træsorter. Vi anbefaler gran, hvis der ønskes et hegn med afbarkede stolper. Fyrretræ er omvendt det bedste valg for maskindrejede stopler, da disse er mere modtagelig over for vores imprægnering af træet.

Ligesom vi rådede Lotte og Per til, så er det en god idé at vælge et hegn, hvor træet er behandlet med trætjære. Det giver dig nemlig et hegn, hvor træet kræver minimal vedligeholdelse, men hvor du samtidig kan forvente at have et hegn med mere end 20 års holdbarhed og af høj kvalitet – og så mindsker det samtidig risikoen for, at hestene gnaver i hegnet! 

>>> Du kan læse meget mere om de forskellige typer af hegn lige her <<<