Sikkerhed for hesten på folden

Der er flere ting, man kan gøre for at forbedre forholdene på vinterfolden, også med fokus på hestens sikkerhed og helbred

De kolde og våde vintermåneder i Danmark giver ofte udfordringer for både heste og hesteejere. Når sommeren er forbi, vil de fleste hesteejere gerne spare på de store græsfolde, så disse ikke bliver ødelagt og igen kan bruges året efter. Det betyder, at de fleste heste i vintermånederne går på mindre folde og uden mulighed for at græsse. 

Disse forhold med mindre plads, mindre beskæftigelse og mere mudder betyder ofte mere muk, flere hovbylder, sålknusninger og tabte sko samt flere foldrelaterede skader. Der er flere ting, man som hesteejer kan gøre for at forbedre forholdene på vinterfoldene. 

Odoo billede og tekstblok

Synligt, sikkert hegn 

Til at starte med er det vigtigt, at det hegn, der omkranser folden, er robust og synligt for hesten, samt at det er forsynet med en korrekt monteret tråd med en høj strømledende evne. Den bedste løsning er uden tvivl et robust træhegn med to eller tre lægter og i en passende højde. Der findes mange forskellige løsninger på et træhegn, men hvis man ønsker et hegn, der skal stå flot og lige i mange år, må man ikke gå på kompromis med valg af materialer samt opsætning af hegnspælene. 

Vælger man et hegn i hårdttræ, behøver det ikke yderligere behandling, men vælger man andre træsorter, er det vigtigt, at det er grundigt imprægneret for at kunne modstå råd. Vi anbefaler en diameter på hegnspælene på 10-12 cm samt 12-14 cm på hjørnepælene. Når det kommer til længden på hegnspælene, skal man selvfølgelig overveje, hvilken højde man ønsker på sit hegn, og lægge til, så det passer med, at ca. 1/3 af hegnspælen er i jorden. 


Det er vigtigt, at det hegn, der omkranser folden, er robust og synligt for hesten 

Når man opsætter hegnspæle, kan man anvende pælebor eller pælebanker. Vi anvender altid pælebanker, da det giver det mest præcise og solide resultat. På denne måde kommer pælene ikke til at flytte sig og stå skævt. Man kan også anvende et pælebor, men det er her en god idé at efterfylde hullet med beton, og på trods af dette, bliver resultatet stadig ikke så godt som med en pælebanker. 

Når man har opsat et smukt og solidt træhegn, bør der stadig monteres en tråd på lægterne med strøm, så hestene ikke bider i det eller klør sig på det. 

Ønsker man en lidt mere prisvenlig løsning, kan man opsætte et almindeligt elektrisk hegn med to eller tre strømledende tråde på. Man bør dog stadig overveje valg af materialer nøje, hvis man ikke ønsker jævnligt at skulle reparere på sit hegn. Det er også her vigtigt, at hegnspælene er af en god kvalitet og kan modstå råd. Når man opsætter et elhegn, kan afstanden mellem pælene være lidt større, da tråden er væsentlig lettere end trælægterne. Vi anbefaler, at man vælger en hegnstråd, der er hvid og synlig samt med en god strømledende evne. Det er også vigtigt, at tråden monteres korrekt, så man undgår afledning af strøm. Ligeledes skal man også holde øje med træer og buske, der står tæt ved hegnet, da dette også kan være med til at aflede strømmen fra hegnet. 


Mudder på folden 
Et andet stort problem på vinterfoldene, som de fleste nok har stiftet bekendtskab med, er mudder! Heste, der går på meget mudrede folde, har en langt større risiko for at få muk og hovbylder, og når frosten sætter ind, er der risiko for sålknusninger.

Mange steder i Danmark er der et højt indhold af ler i jorden, som gør det svært for vandet at trænge igennem, og disse steder vil man opleve store mængder mudder. Der er også steder med mindre ler og mere sand, hvilket giver en naturlig god dræningseffekt og dermed mindre mudder.

Den bedste løsning, for at undgå mudder på foldene, er først at anlægge dræn efterfulgt af f.eks. nøddesten og til sidst hulmåtter med vasket grus på toppen. Laver man en fold på denne måde, er man sikret en 100% tør og jævn fold hele vinteren. 

En anden løsning kan være blot at jævne overfladen og lægge hulmåtter og vasket grus. Denne løsning vil ikke gøre folden tør, når det er vådt, men den vil sikre, at hestens hove ikke trænger ned i det seje og lerholdige mudder. 

Begge løsninger kan også laves enkelte steder på folden, hvor der forekommer meget mudder, som f.eks. ved indgange og i løbegange. Og hvis man gerne vil fodre på folden, kan man lave en plads ude på folden med en af de to løsninger.


Læs mere om vores bundsikring af folde her.

Odoo billede og tekstblok

Vi tilbyder flere forskellige typer af stolper, lægter og kraftige låger i lige præcis den overflade behandling du ønsker. Er du i tvivl om hvilken løsning, du har behov for, rådgiver vi dig gerne til at vælge det helt rigtige træhegn, der bedst muligt passer ind i omgivelserne, samt optimerer brugen af en udendørs ridebane eller dine folde.  


Hegnet passer så flot ind i omgivelserne. 
- Maria, ejer af det afbillede hegn i denne artikel.


Læs mere om vores træhegn her