Vanding af ridebane - hvad skal du vælge?

Det kan være en jungle, at finde ud af hvilken vandingsmetode, der passer bedst til dit behov. Der findes mange forskellige muligheder, hvad enten det skal være en fastmonteret løsning eller en mobil løsning.


Jævn vanding  

Det er vigtigt at benytte sig af et vandingsanlæg, der vander jævnt, så hele banen får lige meget vand under hver vanding. På den måde undgår du tørre pletter og du undgår trælse pytter på banen. Der findes overordnet set to metoder for vanding: 

Vanding nede fra: For at opnå det mest jævne resultat, kan du med fordel benytte dig af et ebbe/flod system, næste gang du anlægger ridebane. Med Ebbe/flod systemet er det slut med at tænke på vanding i og med bunden har konstant den rigtige fugtighed og regulerer sig selv udendørs, såvel som indendørs.

Vanding oppe fra: Hvis du vælger at vande ovenfra, kan du benytte et mobilt vandingsanlæg, som er en meget fleksibel løsning. Den kan bruges på flere ridebaner, og nemt flyttes rundt. Alternativt kan du vælge at montere faste sprinklere i loftet af din ridehal eller det smarte lofthængte bomsystem.

Alle ovenstående metoder giver en jævn vanding af din ridebane. 


Undgå vanding i høj blæst og sol

Hvis du vander i høj blæst får du ikke vandet jævnt, da vinden tager strålerne. I høj sol får du ikke glæde af alt dit vand, da op til 50% af dit vand fordamper inden det når at få ordentlig effekt. Derfor er det altid bedst at vande tidligt om morgenen eller sent om aftenen.  

Gode vandingsvaner

Gør det til en vane altid at vande din bane på samme tidspunkt, hvis du vander ovenfra. På den måde forbliver din bane så ens som muligt, og du får en følelse af, hvornår på dagen din bane er god, og hvornår den trænger til vand.  


Mere er ikke altid bedre

På en veldrænet bane er det stort set umuligt at vande for meget. Men hvis din bane ikke er drænet godt nok, skal du være opmærksom på ikke at give den for meget vand. Hvis din bane bliver blød eller decideret ”sjappet”, og der står vand på banen, bør du holde lidt igen. 


Korrekt vanding = Fordel

En af fordelene ved at vande din bane korrekt, er at der går længere imellem din bane skal rettes af. En god tommelfingerregel er, at få rettet din bane af engang hvert 40. hesteår. Det vil sige, at hvis der går 40 heste, skal den rettes af en gang om året, og hvis der går 80, skal den rettes af en gang hvert halve år.  

Forskellige vandingsanlæg

Mobilt vandingsanlæg

Nem at bruge, men relativt langsomt at vande med. Vander meget ens, men kræver at blive flyttet, så der er derfor en del manuelt arbejde. Prisniveau: 18.000-35.000 DKK ekskl. moms


Vandvogn

Kræver en traktor, til at trække vognen. Hurtig at vande med, men kræver en rutineret fører. Vanding er relativ uens. Prisniveau: 25.000-50.000 DKK ekskl. moms


Pop-up/Sprinklere

Nem at bruge og hurtig at vande med. Kræver en del vedligehold grundet sprinklerne. Vander meget uens.  Og kan ødelægge barriere. Prisniveau: 40.000-60.000 DKK ekskl. moms

Ebbe/Flod

Nem at bruge. Kræver ikke meget tid til at vande. Vander meget ens, og kræver intet vedligehold. Kan indstilles efter behov = perfekt vandet ridebane. Prisniveau:  140.000-160.000 DKK ekskl. moms


Lofthængte Dyser

Nem at bruge og hurtig at vande med. Vander ofte  uens og kræver en del vedligehold af sprinklerne. Prisniveau: 40.000-75.000 DKK ekskl. moms


Bomsystem

Nem at bruge. Kræver ikke meget tid til at vande. Vander meget ens. Prisniveau:  160.000-195.000 DKK ekskl. moms

Vandingsmønstrer

Lige meget hvilken vandingsmetode du vælger, til din ridebane, vander de lidt forskelligt. Vi har lavet grafiske illustrationer, der viser hvordan de forskellige vandingsmetoder fordeler vandet. 

Odoo - Sample 1 for three columns

Mobilt vandingsanlæg

Odoo - Sample 2 for three columns

Vandvogn uerfaren fører

 

Odoo - Sample 3 for three columns

Perfekt vanding

Denne vanding kan opnås ved en erfaren fører af vandvogn, Ebbe/flod og bomsystem.

Odoo - Sample 3 for three columns

Sprinklere

Odoo - Sample 3 for three columns

Dysersystem